Andalusiet

Andalusiet levert een vuur bestendig materiaal andalusiet is ook een aantrekkelijke edelsteen omdat de kleur verandert als je er vanuit verschillende richtingen naar kijkt.
Andalusiet is een zeer waardevol mineraal. Het wordt in de industrie gebruikt vanwege zijn vuurvaste en zuur bestendige eigenschappen. Het wordt vooral gebruikt in bougies en bij de vervaardiging van muiliet, een hitte- en corrosie bestendige stof.
Als andalusieten gepolijst en geslepen zijn, zijn ze ook heel aantrekkelijke edelstenen. Net als bij alexandriet kan de kleur van andalusiet van groen naar roodbruin veranderen. Bij andalusiet gebeurt dit als je de steen vanuit verschillende richtingen bekijkt.
Een interessante variëteit van andalusiet is chiastoliet. Als je chiastolietkristallen doorslijpt, zie je een duidelijk kruis. Door deze ongewone eigenschap werd chiastoliet vroeger gedragen als amulet tegen kwade geesten.
Andalusiet is een silicaat. In Brazilië, Sri Lanka en de Verenigde Staten worden mooie andalusieten gevonden. Mooi chiastoliet wordt gevonden in Zuid-Afrika.

                            

INDUSTRIËLE WAARDE
Andalusiet wordt gebruikt bij de produktie van bougies voor motorvoertuigen en bij de ontwikkeling van hitte- en vuur bestendig porselein. Het wordt niet aangetast door zuren en wordt gebruikt in roest werende materialen.

HERKOMST
Andalusiet wordt vooral gevonden in kleigesteente dat rijk is aan aluminium. Hoewel het voor het eerst werd gevonden in Spanje (de naam verwijst naar de provincie Andalusië), komt het vrij veel voor en wordt bijvoorbeeld ook gevonden in Brazilië, Sri Lanka, Australië, Canada, Rusland en de Verenigde Staten.

KENMERKEN
Andalusiet is een silicaat. De steen bevat 63% aluminium en 37% siliciumdioxide.
In zuivere vorm is het hard, broos en redelijk zwaar. Net als alexandriet, verandert de kleur van geslepen andalusiet van groen tot roodbruin als je vanuit een andere richting kijkt. Wetenschappers noemen dit pleochroïsme. Dit verschijnsel treedt alleen op bij geslepen andalusiet.
Andalusiet wordt vaak gevonden in bijna vierkante kristallen. Het komt voor in grofkorrelig, gelaagd gesteente. Dit soort gesteente heet gneis. Het ontstaat tijdens het laatste stadium van de vulkanische verandering van gesteente voordat het smelt. Het mineraal bevindt zich meestal in gesteentes die blootgesteld zijn aan hoge temperaturen en in gebieden met kwarts en veldspaat, waar het samen met andere mineralen zoals korund, topaas en toermalijn wordt gevonden. Andalusietkristallen zijn vaak bedekt met het mineraal mica.
Verzamelaars zijn het meest geïnteresseerd in de doorschijnende variëteit die wordt gevonden in gecorrodeerde kristallen of in kleine kiezels in het zand.

    

MOOIE EDELSTENEN
Doorschijnende andalusietkristallen worden gebruikt als edelstenen. Ze worden vooral gewaardeerd omdat ze van kleur kunnen veranderen. Bij een andere lichtinval lijken ze groen met kleine roze of bruinrode schitteringen.
De variëteit chiastoliet heeft binnenin een kruisvormige tekening. Veel mensen beschouwen chiastoliet als christelijk symbool. Het komt alleen voor in gebieden met veel kleigrond.

EIGENSCHAPPEN
Groep: Silicaten
Kristalstelsel: Rombisch
Chemische formule: AI2Si05
Hardheid: 7,5
Dichtheid: 3,16-3,20
Splijting: Prismatisch, goed
Breuk: Oneffen
Kleur: Roze of rood; ook bruin, groen of grijs
Streep: Wit
Glans: Glasglans
Fluorescentie: Geelgroen

Return to Top ▲Return to Top ▲