Amazoniet

Amazoniet wordt in een groot aantal vormen geslepen voor gebruik in juwelen. De grootste kristallen wegen meer dan 100 kg.
Amazoniet is een groene variëteit van het mineraal microklien. Microklien is een gewone veldspaat, maar amazoniet is geschikt om te gebruiken als edelsteen. Amazoniet is te onderscheiden van andere veldspaten door de opmerkelijke groene kleur. Het is genoemd naar de grote rivier de Amazone, maar de edelsteen was al duizenden jaren voor de ontdekking van Zuid-Amerika bekend in de Oude Wereld; de oude Egyptenaren gebruikten het bijvoorbeeld al voor diverse vormen van versiering. Amazoniet is de edelsteenvariëteit van het mineraal microklien. Microklien is een silicaat, dat behoort tot de structuur-groep van de tectosilicaten. De tectosilicaten omvatten de zeolieten en de veldspaten. Microklien behoort tot de alkaliveldspaten, één van de twee veldspaatgroepen. Er zijn ruim tien verschillende soorten veldspaten, maar die vormen samen meer dan de helft van al het gesteente van de aardkorst. De verschillende soorten veldspaten lijken veel op elkaar, maar amazoniet vormt hierop (samen met labradoriet) een uitzondering. Door de opvallende groene kleur is het gemakkelijk te herkennen.

KENMERKEN
Amazoniet behoort tot de silicaten; met ongeveer 600 verschillende soorten mineralen is dit de grootste mineralen-groep. Amazoniet bestaat uit de elementen aluminium, kalium, silicium en zuurstof. Een klein deel van het kalium is vervangen door natrium. De groene kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van minieme hoeveelheden lood die zijn opgenomen in het kristal. Amazoniet is meestal ondoorzichtig of zwak doorschijnend met een mooie glasglans. De kristallen behoren tot hettrikliene kristalstelsel en hebben vaak een gestreept oppervlak. Het in elkaar groeien van kristallen (tweelingvorming) komt veel voor.

HET SLIJPSEL
Amazoniet wordt veel gebruikt voor juwelen, maar behoort niet tot de duurste edelstenen. De aanhoudende populariteit wordt vooral veroorzaakt, doordat het zo gemakkelijk in verschillende vormen kan worden geslepen. De populairste slijp vorm is de cabochon, maar ook kralen voor halskettingen zijn zeer geliefd, evenals cameën. Het is verrassend dat amazoniet zoveel wordt gebruikt voor sieraden, omdat het niet zo hard is; slechts 6 op de schaal van Mohs. Het is vrij gevoelig voor warmte, maar wel bestand tegen de warmte die vrijkomt bij slijpen.

VERGELIJKBARE STENEN
Amazoniet wordt soms verward met de veel kostbaardere edelsteen smaragd, en er soms zelfs voor in de plaats gebruikt. Het wordt ook wel gebruikt als vervanger van turkoois en verschillende vormen van jade. De enige andere veldspaat die als edelsteen wordt gebruikt is labradoriet dat behoort tot de andere veldspaatgroep: de plagioklazen.

EIGENSCHAPPEN
Groep: Silicaten
Kristalstelsel: Triklien
Chemische formule: KAISi308, een beetje NaAISi308
Hardheid: 6
Dichtheid: 2,5-2,6
Splijting: Goed
Breuk: Schelpvormig
Kleur: Groen, blauwgroen
Streep: Wit
Glans: Glasglans
Fluorescentie: Geen

GENEESKRACHTIGE WERKING
absorbeert elektromagnetische straling , kalmeert hersenen en zenuwstelsel. Helpt bij osteoporose, tandbederf en calciumgebrek, verlicht spier krampen. Heeft grote invloed op waterhuishouding van ons lichaam bijvoorbeeld bij zwaarlijvigheid door vochtophoping of bij incontinentie. Helpt de nieren afvalstoffen af te voeren waardoor slijmvliezen en transpiratie gestimuleerd worden. Werkt hierdoor ook goed tegen kloven in handen, eczeem, wonden, schimmels, jeuk, brandwonden en andere huidproblemen. Werkt ook goed tegen artrose en chronische reuma. Helpt bij vermoeidheid, onrust en prikkelbaarheid. Werkt positief op teelballen en eierstokken. Bevordert de bloeddoorstroming in de bloedvaten en helpt wonden na operatie goed te helen.
geestelijk reinigende steen, versterkt intellect en stimuleert de hersendoorbloeding. Hij geeft geestelijke rust en verdrijft vermoeidheid. Brengt mannelijke en vrouwelijke energie in evenwicht, verzacht trauma’s en heft zorgen en angsten op. Goed voor hyperactieve kinderen en voor mensen of kinderen met het syndroom van Down.

 

Return to Top ▲Return to Top ▲